top of page

ראייה דו-עינית 

ישנם יתרונות רבים לכך שיש לנו זוג עיניים. ראשית, העובדה שיש לנו זוג עיניים מאפשרת גיבוי .במקרה שעין אחת תפגע עדיין תוותר לנו עין נוספת שתאפשר לנו לראות. שנית, עין אחת מספקת שדה ראייה קטן יותר מאשר שתי עיניים. העיניים ממוקמות זו לצד זו על מנת לאפשר שדה ראייה רחב. שלישית, כאשר שתי העיניים עובדות ביחד, הן מספקות ראייה טובה יותר. המוח משתמש בדמויות המגיעות מכל עין ומאחד אותן על מנת לספק ראייה ברורה. פעולה זו מגבירה את חדות הראייה ומספקת אינפורמצייה ויזואלית נוספת. הרביעי, ראיית הסטריאו (תלת מימד).

היות ועיננו מופרדות במישור האופקי , בכל עין נוצרת דמות מעט שונה. המוח משתמש במידע זה של ההבדלים הזעירים במיקום הדמויות על מנת לאמוד עומק או את ההבדלים המרחביים ביננו לעצמים. לא אצל כולם מתפתחת  הראייה הדו-עינית כראוי. אף כאשר ישנה חדות ראייה של 6/6 בכל עין היכולת של שתי העיניים לעבוד יחדיו או ליצור ראיית סטריאו  יכולה להיות חסרה. 

הסיבה הנפוצה ביותר לכך שהראייה הדו-עינית אינה מתפתחת כראוי היא איכות דמות נמוכה או שוני בין שתי הדמויות הנוצרות. שינויים גדולים באיכות הדמות  משפיעים לא רק על יכולת העין להתפתח ולהשיג ראייה טובה (עין עצלה)  אלא אף על יכולת המוח  למזג  דמויות.

בתמונה המצורפת ישנם כמה תרחישים אפשריים בהקשר להתפתחות ראייה דו –עינית.

 

בתרחיש א' ,כל עין מפוקסת (ישנה חדות ראייה טובה בכל עין ללא משקפיים או עם תיקון מתאים, ואין גורם אשר מפריע להיווצרות דמות ברורה כגון: פזילה, צניחת עפעף או קטרקט) והמוח יכול לאחד את שתי הדמויות יחד. כתוצאה מכך ישנה ראייה דו-עינית וראיית סטריאו יכולה להתפתח.

 

בתרחיש ב' ,כל עין מפוקסת אך ישנו הבדל  בגודל הדמות הנוצרת על פני הרשתית  בכל עין. הדבר עשוי להיגרם כתוצאה  מליקויי תשבורת שונים  או בעלי עוצמה שונה בכל עין  (אף אם הם מתוקנים ע"י  משקפיים).למרות שכל עין רואה היטב ,פער זה בגדלים של הדמויות אינו מאפשר למוח לאחד אותן ועל כן המוח ילמד להתעלם מאחת מן הדמויות ולא, תיווצר ראייה כפולה.

 

בתרחיש ג'  ,עין שמאל מפוקסת היטב אך הדמות בעין ימין מטושטשת (כתוצאה מליקוי תשבורת לא מתוקן, עין עצלה, קטרקט וכו') . המוח אינו מסוגל לאחד את הדמויות ועל כן אין ראייה דו-עינית.

 

בתרחיש ד' , שתי הדמויות מטושטשות והמוח אינו יכול להשיג ראייה טובה , הן חד-עינית והן דו-עינית. הדבר יכול להיגרם כתוצאה מקוצר ראייה דו עיני גבוה, רוחק ראייה דו עיני גבוה ,אסטיגמצייה  דו עינית גבוהה וקטרקט דו עיני. 

 

ראייה דו-עינית היא מרכיב חשוב במערכת הראייה שלנו. מחקרים רבים מצביעים על תפקוד יעיל יותר בתחומים שונים ומגוונים כאשר הראייה הדו-עינית תקינה לעומת מצבים בהם התפקוד הדו-עיני ירוד או חסר. ישנה חשיבות רבה לבדוק  ילדים  לגורמי סיכון אשר עלולים לגרום לעין עצלה ופגיעה בראייה הדו-עינית. טיפול נכון בהפרעות ראייה דו-עיניות משפר את איכות החיים והתפקוד בכל הגילאים.

 

אורתופטיקה תלת מימד,ראייה דו עינית,מיקוד ראייה,מיקוד ראיה, תרגילי עיניים,פזילה,עין עצלה,אופטומטריסט,אורטופטיקה,אורתופטיסט,עיניים ילדים,אופטומטריסט ילדים

כפל ראייה-דיפלופיה

דיפלופיה (כפל ראייה) היא התפיסה הסובייקטיבית של  שתי דמויות של עצם אחד. המונח דיפלופיה נגזר מהמילים היווניות דיפלוס (diplous) ,כפול, ואופס (ops) ,עין. ההסטה של הדמויות יכולה להיות הוריזונטלית, ורטיקלית, אלכסונית או סיבובית. כפל ראייה  עשוי  להיות אחד מהסימנים הראשונים למחלות סיסטמיות, במיוחד כאלו הקשורות לתפקודי העצבים והשרירים. כפל ראייה יכול להיות חד-עיני או דו-עיני. כפל ראייה  דו -עיני  יעלם כאשר נסגור את אחת מהעיניים בעוד שכפל ראייה חד-עיני בעין מסוימת ימשך גם כאשר העין השנייה מכוסה.

 

כפל ראייה חד-עיני נובע לרוב מליקוי באחד ממשטחי השבירה בעין (קרנית ועדשה) או הרשתית. גורמים נפוצים לכפל ראייה  חד-עיני הם: אסטיגמציה, קרטוקונוס, פטריגיום, קטרקט, עכירות בקרנית, שריטה בקרנית, תזוזה של עדשה מלאכותית, תזוזה של עדשה טבעית, יובש בעין, חורים בקשתית, בעיה ברשתית ועוד.

כפל ראייה דו-עיני נובע משבירה של יכולת המיזוג של המערכת הדו-עינית. אם מסיבה כלשהי אין תיאום בתנועות של שתי העיניים והן לא זזות ביחד, לא תהיה חפיפה בין התמונות הנשלחות למוח מכל עין, ותופיע ראייה כפולה. יש סיבות רבות להפרעה בתיאום בתנועות העיניים, והמשותף לכל הפגיעות האלה הוא שכולן למעשה גורמות לפזילה.

תיתכן פגיעה בשרירים עצמם: דלקת, גידול, שבר בארובת העין וכליאה של השריר בעצם השבורה, או הסננה על ידי תאי לימפה - כמו שקורה במחלה של בלוטת התריס. תיתכן הפרעה בתפקוד העצבים המעצבבים את השרירים. כיוון שהעצבים האלה יוצאים מהמוח, הם עלולים להיפגע מפציעה, מזיהום, מאירוע מוחי, מגידול או מחבלת ראש שגרמו נזק למוח. העצבים האלה יכולים להיפגע גם מגידול או מדלקת בארובת העין לפני שהם מגיעים אל השרירים. ייתכנו  גם מצבים שבהם העצבים והשרירים תקינים, אבל הקשר ביניהם אינו תקין (מיאסטניה גרביס). אחת הסיבות השכיחות ביותר להופעת פזילה אצל מבוגרים היא הפרעה בהספקת הדם לעצבים המפעילים את שרירי העיניים. התופעה שכיחה אצל אנשים הסובלים מסוכרת ומלחץ דם גבוה.

 

כיצד מטפלים בכפל ראייה?

ראשית יש למצוא מהו המקור לסימפטום הראייה הכפולה. ברוב המקרים, טיפול במקור יטפל בבעיית הראייה הכפולה.הטיפול, שתלוי בסיבה לתופעה ,יכול להיות אחד מהבאים: הרכבת משקפיים או עדשות מגע, ניתוח קטרקט, טיפול לעין יבשה, ניתוח בקרנית, תרגילי עיניים,  רטייה על עין אחת , עדשת מגע אטומה, הזרקת בוטוקס לשריר העין, ניתוח של שרירי העין ,פריזמות, ניתוח להשתלת עדשה אטומה ועוד.

 

 

 אופטומטריסט התפתחותי אופטומטריה התפתחותית ניורואופטומטריסט נוירואופטומטריהכפל ראייה  עין עצלה פזילה גיא ברנט יצחקי אורטופטיקה אורתופטיקה אורטופטיסטית אורתופטיסטית
מיקוד ראיה הפרעת מיקוד ראייה תרגילי עיני
bottom of page